Δ/Π ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Το ναυάγιο Δ/Π ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ προκλήθηκε λόγω κακοκαιρίας στις Σποράδες το 1968. Ναυπηγήθηκε ως FRODE στην Δανία το 1921 και πουλήθηκε δύο χρόνια αργότερα για να μετονομαστεί σε JOHANNE MARGRETHA. Το 1929 πουλήθηκε και ονομάστηκε LIDSØ και το 1933 ξαναπουλήθηκε για να ονομαστεί ASNÆS. Το 1939 το πλοίο έλαβε το όνομα JAPOS για να βυθιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ στην Κοπεγχάγη. Ανελκύστηκε μετά την απελευθέρωση της Δανίας και το 1950 ονομάστηκε HASHLOSHA. Το 1956 μετονομάστηκε σε EYAL για να πουληθεί το 1959 και να καταλήξει στις ελληνικές θάλασσες με το τελικό του όνομα.

Η ιστορία του πλοίου

Το Δ/Π (διζελόπλοιο) Frode κατασκευάστηκε από την Marstal Staalskibsbyggeri στο Marstal της Δανίας. Κινούνταν από δύο δίχρονες ντιζελομηχανές Bolinders ονομαστικής ισχύος 120 ίππων η καθεμία. Το πλοίο καθελκύστηκε τον Φεβρουάριο του 1921 και παραδόθηκε τον Μάιο του 1921 στην εταιρία Østfyn A/S του Nyborg.

Frode

πηγή: Danmarks Skibliste 1923

Το πλοίο πουλήθηκε τον Μάιο του 1923 στην Rederiet Frode A/S και ονομάστηκε JOHANNE MARGRETHA.

M/S JOHANNE MARGRETHE

Το M/S JOHANNE MARGRETHE (πηγή: Maritime Museum of Denmark)

Τον Οκτώβριο του 1929 πουλήθηκε στον Oluf F. Svendsen της Κοπεγχάγης και ονομάστηκε LIDSØ.

Το 1933 πουλήθηκε πάλι και ονομάστηκε Asnæs.

Asnæs

Το M/S ASNÆS (πηγή: Maritime Museum of Denmark)

Στις 10 Μαρτίου του 1937 το πλοίο βρισκόταν σε ταξίδι από την Μπαλίνα της Δυτικής ακτής της Ιρλανδίας προς το Δουβλίνο.

Παραλλάσσοντας τον φάρο του South Rock από απόσταση 1 ναυτικού μιλίου ο καιρός μεταβλήθηκε σε ομιχλώδη. Το πρωί της 11ης ο καιρός μεταβλήθηκε σε θυελλώδη με χιονοθύελλα, και, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών το πλοίο δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων του Δουβλίνου και ήταν αδύνατη η πλοήγηση του, το πλοίο αφέθηκε σε πορεία ΒΒΑ. Στις 10:30 μετά από σύσκεψη του πληρώματος αποφασίστηκε η εκούσια προσάραξη του πλοίου, η οποία έλαβε χώρα 1 ΝΜ βόρεια της εισόδου της Drogheda στην οποία και παρέμεινε προσαραγμένο. Στις 24 Σεπτεμβρίου το πλοίο αποκολλήθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκού.

 

Το 1939 το πλοίο έλαβε το όνομα Japos.

Japos

Το JAPOS (πηγή: Nationalmuseets Samlinger)

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής υποχώρησης από την Δανία, το πλοίο βυθίστηκε από την Δανική αντίσταση, ως μέτρο αποκλεισμού του λιμανιού της Κοπεγχάγης. Αφού η αντίσταση βύθισε το Ολλανδικό πλοίο Wuri, βύθισε και το Japos ως ένα επιπλέον φράγμα (1), (2).

Japos

Το Japos βυθισμένο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης (πηγή: Nationalmuseets Samlinger)

japos

Το WURI βυθισμένο στα αριστερά με το JAPOS στα δεξιά (πηγή: http://samlinger.natmus.dk)

Japos

Το Japos ανελκυσμένο μετά την απελευθέρωση της Δανίας (πηγή: Nationalmuseets Samlinger)

Το 1950 πουλήθηκε στην Zim Israel Nav Co Ltd και ονομάστηκε Hashlosha, ενώ το 1956 πουλήθηκε στην Mediterranean Seaway Ltd και ονομάστηκε Eyal. Το 1959 πουλήθηκε στην Ρήγας Μιρόπουλος και ονομάστηκε Αθανάσιος.

Την 10η Ιανουαρίου 1968 ο καπετάνιος Βασίλειος Γιαννόπαπας, σαλπάρησε από το λιμάνι του Πειραιά για το λιμάνι της Καβάλας φορτωμένο με 795 τόνους λιπάσματος.

Την 11η Ιανουαρίου ενώ το πλοίο περνούσε κάτω από την γέφυρα της Χαλκίδας, λόγω ισχυρών ρευμάτων, προσέκρουσε σε αυτήν με την γέφυρα του με συνέπεια να υποστεί ζημιές.

Το πλοίο παρέμεινε στην Χαλκίδα ως την 25η Ιανουαρίου, οπότε και επισκευάστηκε η γέφυρά του και σάλπαρε για τον προορισμό του. Κατά την αναχώρηση ΝΔ άνεμοι έπνεαν ισχυροί. Στις 06:00 της 26ης ο πρώτος μηχανικός ενημέρωσε την γέφυρα ότι υπήρχαν νερά στο μηχανοστάσιο τα οποία αντλούνταν με την αντλία, αλλά 45 λεπτά αργότερα η αντλία έπαψε λόγω βραχυκυκλώματος από την εισρόφηση θαλασσινού νερού. Το μηχανοστάσιο διατάχθηκε να βάλει τέρμα τις μηχανές ώστε το πλοίο να προσεγγίσει το συντομότερο δυνατό τη κοντινότερη ακτή της Σκοπέλου, αλλά στις 07:45 οι μηχανές έπαυσαν λόγω της στάθμης του νερού. Αυτό έγινε αντιληπτό και από την κλίση του πλοίου, και αφού ο καπετάνιος μέτρησε την στάθμη στις σεντίνες, διέταξε να κατέβουν οι λέμβοι, ενώ επικοινώνησε και με το κέντρο ελέγχου στην Αθήνα. Τέσσερα άτομα του πληρώματος επιβιβάσθηκαν στην αριστερή λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αρχικά αδυνατούσαν να επιβιβαστούν υπό τον φόβο ότι θα σπάσει η λέμβος. Μετά από λίγο το πλοίο παρέκλινε της πορείας του με αποτέλεσμα το πλήρωμα να επιβιβαστεί στην δεξιά λέμβο, και αφού ο καπετάνιος εξέπεμψε “το πλήρωμά μου βρίσκεται στις λέμβους και εγκαταλείπω το πλοίο” επιβιβάστηκε στην αριστερή. Το πλοίο έπαιρνε συνεχώς κλίση ενώ είχε γύρει προς την πρύμνη. Αφού ο καπετάνιος έκοψε τα σκοινιά από τις δύο λέμβους, αυτές κατευθύνθηκαν, λόγω των ισχυρών κυμάτων αλλά και της κατεύθυνσης του ανέμου, προς την Αλόννησο. Στις 09:00 ένα αεροπλάνο της Βασιλικής Αεροπορίας πετούσε πάνω από το πλοίο και μισή ώρα αργότερα ένα ελικόπτερο ήρθε για διάσωση, περισυνέλλεξε έναν ναύτη και κατευθύνθηκε προς την Αλόννησο.

Ναυάγιο Αθανάσιος Σκιάθος

πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος 29/1/1968

Κατά τις 10:00 το πλοίο “Αγία Τριάς” κατευθυνόταν προς τις βάρκες και στις 10:30 περισυνέλλεξε το πλήρωμά του “Αθανάσιος”. Μετά την επιβίβαση, ο καπετάνιος του “Αθανάσιος” ζήτησε από τον πλοίαρχο του “Αγία Τριάς” να πλησιάσει το βυθιζόμενο πλοίο του, που βρισκόταν περίπου 5 ΝΜ μακριά. Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η κλίση του πλοίου ήταν πολύ μεγάλη και στις 11.45 το πλοίο βυθίστηκε.

ναυάγιο Αθανάσιος Σκιάθος

πηγή: Μακεδονία 27/1/1968

Πηγές:
(1)The Naval War in the Baltic 1939 -1945 by Poul Grooss
(2) http://www.sydhavnenshistorie.dk
(3) http://www.sbib.dk

Author: Nikolaos Sidiropoulos

Βιογραφικό Ο Νικόλας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1977. To 2002 ξεκινάει την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις και παίρνει το 1ο αστέρι από τον καταδυτικό οργανισμό CMAS. Θα ακολουθήσουν το 2ο αστέρι καθώς και η ενασχόληση με τις τεχνικές καταδύσεις που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του TECREC 50. Το 2013 με τέσσερις συνδύτες του ιδρύουν την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων οπότε και ξεκινάει την ενασχόληση του με την αρχειακή - ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση και την ανάδειξη της ιστορίας των προς μελέτης πλοίων. Με τις πληροφορίες που αποκτάει από την έρευνα, συγγράφει άρθρα καθώς και αναφορές πεδίου, σχετικά με την υπηρεσία του πλοίου, τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες βύθισης του και τον αντίκτυπο που έχει στην εκάστοτε περίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των μελετημένων ναυαγίων σε συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων σε ποικιλία ακροατηρίων, από καθαρά ακαδημαϊκά συνέδρια μέχρι ναυτικά μουσεία με κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας. Παράλληλα από το 2013 είναι υποβρύχιος και επίγειος εικονολήπτης της ομάδας, για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σχέση με τα πλοία που μελετάει η ομάδα, με στόχο την διάδοση του έργου της μέσω των οπτικοακουστικων μέσων. Τα Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ναυαγίων μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης.