Δ/Π ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Kali Tychi
Πηγή: Sjöhistoriska museet

Το Mary Birch ναυπηγήθηκε στα Warrens New Holland Shipyards το 1917, από την οικογένεια Birch και πήρε το όνομα του από την σύζυγο του George Birch Junior.

Mary Birch

Mary Birch

Πηγή: Margaret Johnson Collection

 

Ο George Birch Senior το 1899 είχε διαβλέψει ότι υπήρχε ακόμα οικονομικό όφελος από την μεταφορά των πρώτων υλών της οικογενείας με πλοία, μιας και το κόστος μεταφοράς π.χ. από το Αμβούργο στο Spalding ήταν έως και 25% χαμηλότερο από το κόστος μεταφοράς με το τρένο, του ίδιου φορτίου, από το Hull στο Spalding. Η οικογενειακή επιχείρηση, εμπορίας καλαμποκιού, σιτηρών και ζωοτροφών, συνέχιζε να ακμάζει καθόλη την διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα με αποτέλεσμα όταν ο senior απεβίωσε, το 1915, τα ηνία της να αναλάβει ο junior, o οποίος ίδρυσε την εταιρία B.W. Steamship Tug & lighter Co [1].

George Birch

George Birch Junior

Πηγή: Margaret Johnson Collection

 

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε την ναυπήγηση και την  αγορά πλοίων τα επόμενα χρόνια για την μεταφορά των αγαθών  στις αγορές των East Midland στις οποίες δραστηριοποιούνταν με μεγάλη επιτυχία. Το πλοίο παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας μέχρι το 1925, οπότε πουλήθηκε σε Ιταλική εταιρία L. Martini και έλαβε το όνομα Cesare.

To 1933 αγοράστηκε από την Ferrando & Massone of Genova, και το 1939 μετονομάστηκε σε  VINCENZO DORMIO από την Ditta Giuseppe Dormio of Monopoli (Bari). Κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ υπηρέτησε ως ναρκοθετικό και ήταν το πρώτο πλοίο που έφτασε στο σημείο βύθισης του υποβρυχίου PIETRO MICCA και παρέλαβε το πλήρωμα του για να το μεταφέρει στο λιμάνι της Santa Maria di Leuca [2].

Pietro Micca

Pietro Micca

Πηγή: http://conlapelleappesaaunchiodo.blogspot.gr

 

Μετά τον πόλεμο το 1964 πουλήθηκε στους Καρανικολάου και Βάμπαρη και μετονομάστηκε σε “Καλή Τύχη”. Αργότερα πουλήθηκε στον Αθανάσιο Κουτσογκίλα ο οποίος ήταν και καπετάνιος στις 7/25/1975 οπότε και σάλπαρε για το μοιραίο ταξίδι.

Mary Birch Ship plan

Πηγή: Kingston Upon Hull City Council

 

Το σκάφος, με κυβερνήτη τον ιδιοκτήτη του και πενταμελές συνολικό πλήρωμα, είχε καταπλεύσει στη Χαλυβουργία Βόλου και φόρτωσε 230 τόνους σιδήρου σε δέσμες και κρίκους. Από το Βόλο απέπλευσε μετά τη φόρτωση περί ώρα 01.30 της 24ης Ιουλίου 1975 με προορισμό το Ηράκλειο. Ο καιρός κατά την ώρα του απόπλου ήταν αίθριος και μετά δίωρο πλου έφτασε στην έξοδο του Παγασητικού, σε απόσταση περί το 1,5 μίλι από τον όρμο των Τρικέρων. Θα ήταν η ώρα 03.45 όταν παρατηρήθηκε ελαφρά κλίση του πλοίου προς τα αριστερά, για να διαπιστωθεί μετά ότι η κλίση οφειλόταν στην εισροή θαλασσίου ύδατος στο Νο 2 κύτος. Σημάνθηκε συναγερμός και τέθηκαν σε λειτουργία οι αντλίες του πλοίου. Όμως παρά τη συνεχή άντληση των υδάτων η στάθμη ανερχόταν. Με σκοπό τη διάσωση του πλοίου ο κυβερνήτης κατεύθυνε το σκάφος στην ακτή της Αγίας Κυριακής Τρικέρων, όπου έφτασε περί ώρα 05.00 της 24ης Ιουλίου 1975 και με τη βοήθεια του πληρώματος του εκεί αγκυροβολημένου μότορσιπ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ προσέδεσαν το ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ με σχοινιά στις δέστρες της προκυμαίας. Όμως στη συνέχεια οι αντλίες καλυφθείσες από τα νερά έπαψαν να λειτουργούν και το σκάφος υπό το βάρος του νερού που κατέκλυσε τα κύτη και το μηχανοστάσιο απέκοψε τα σχοινιά και απέσπασε τις δέστρες από τη βάση τους, για να βυθιστεί στη θέση αυτή λίγα μέτρα ανοιχτά από την προκυμαία με εξέχουσα τη γέφυρα από την επιφάνεια της θάλασσας [3].

Αθανάσιος Κουτσογκίλας

Ευγενική παραχώρηση Έφης Κουτσογκίλα

 

Κατά την διάρκεια της έρευνας σχετικά με το Mary Birch βρέθηκε και μία δεύτερη φωτογραφία του, στην κατοχή της συλλογής της Κας Johnson, απόγονου της Οικογένειας Birch.

Mary Birch Ship

Mary Birch

Πηγή: Margaret Johnson Collection

 

Αν και εκ πρώτης όψεως το συγκεκριμένο πλοίο είναι το Mary Birch μετά από έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη μία αναφορά στο βιβλίο “The River Welland, Shipping & Mariners of Spalding” του Keith Seaton, ότι αυτό βυθίστηκε στον ποταμό Humber το 1954, μετά από σύγκρουση με το Loch Moidart, και ότι αργότερα ανελκύστηκε, ψάχνοντας τα αρχεία των Lloyds έγινε αντιληπτό ότι το πρώτο Mary Birch πράγματι επωλήθη το 1925 στην L. Martini, και την ίδια χρονιά η εταιρία B.W. Steamship Tug & lighter Co, αγόρασε ένα δεύτερο πλοίο το οποίο ονόμασε Mary Birch.

Mary Birch – Cesare – Vincenzo Dormio

Mary Birch – Cesare – Vincenzo Dormio

Πηγή: Lloyd’s registry 1945

 

Το πλοίο αυτό είναι το πρώην Swanage, και είναι το πλοίο της παραπάνω φωτογραφίας αλλά και αυτό που βυθίστηκε το 1954.

Swanage – Mary Birch

Swanage – Mary Birch

Πηγή: Lloyd’s registry 1945

 

Τελικά το Swanage διαλύθηκε στο Queensborough το 1975.

Swanage

Swanage

Πηγή: http://www.clydemaritime.co.uk

 

Πηγές

[1] Keith Seaton (2013), The River Welland, Shipping & Mariners of Spalding. URL: https://www.waterstones.com

[2] http://www.aidmen.it

[3] Ντούνης, Χ. Ε. (2001). Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες 1951-2000 (Τόμος Β).  Αθήνα: Finatec.


Wrecks list – Κατάλογος ναυαγίων

Author: Nikolaos Sidiropoulos

Βιογραφικό Ο Νικόλας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1977. To 2002 ξεκινάει την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις και παίρνει το 1ο αστέρι από τον καταδυτικό οργανισμό CMAS. Θα ακολουθήσουν το 2ο αστέρι καθώς και η ενασχόληση με τις τεχνικές καταδύσεις που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του TECREC 50. Το 2013 με τέσσερις συνδύτες του ιδρύουν την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων οπότε και ξεκινάει την ενασχόληση του με την αρχειακή - ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση και την ανάδειξη της ιστορίας των προς μελέτης πλοίων. Με τις πληροφορίες που αποκτάει από την έρευνα, συγγράφει άρθρα καθώς και αναφορές πεδίου, σχετικά με την υπηρεσία του πλοίου, τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες βύθισης του και τον αντίκτυπο που έχει στην εκάστοτε περίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των μελετημένων ναυαγίων σε συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων σε ποικιλία ακροατηρίων, από καθαρά ακαδημαϊκά συνέδρια μέχρι ναυτικά μουσεία με κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας. Παράλληλα από το 2013 είναι υποβρύχιος και επίγειος εικονολήπτης της ομάδας, για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σχέση με τα πλοία που μελετάει η ομάδα, με στόχο την διάδοση του έργου της μέσω των οπτικοακουστικων μέσων. Τα Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ναυαγίων μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης.