Flat Iron Collier ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ


Το ναυάγιο του Flat iron collier ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ προκλήθηκε λόγω εισροής υδάτων στις Σποράδες το 1983. Ναυπηγήθηκε ως THOMAS HARDIE το 1950 και πουλήθηκε το 1968 για να μετονομαστεί σε BIRLING. Το 1975 πουλήθηκε και ονομάστηκε EPIC και το 1976 ξαναπουλήθηκε για να  καταλήξει στις ελληνικές θάλασσες ως ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ.

Με το ξεκίνημα της εποχής του ατμού, η ανάγκη γρήγορης μεταφοράς άνθρακα ήταν θεμελιώδους σημασίας για οποιοδήποτε προηγμένο πολεμικό ναυτικό, ήθελε να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Αυτή η ανάγκη οδήγησε στην γέννηση του collier, ενός πλοίου κατασκευασμένου να μεταφέρει τα ‘’μαύρα διαμάντια’’ που έδιναν κίνηση στον στόλο της αυτοκρατορίας, και έτρεφαν την ακόρεστη δίψα του ταχέως αναπτυσσόμενου βιομηχανικού Λονδίνου.

πηγή: BBC

Στα Βόρειο Ανατολικά του ηνωμένου βασιλείου τα ανθρακορυχεία του Durham και του Northumberland παρείχαν στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια τις τεράστιες ποσότητες που ήταν αναγκαίες, και ένας μεγάλος στόλος από colliers ταξίδευαν κατά μήκος της Ανατολικής ακτής μεταφέροντας τα ‘’μαύρα διαμάντια’’. (1)

john Bowes collier

Πηγή: Wikipedia

Το πρώτο μεταλλικό ατμόπλοιο, θαλάσσιου έρματος ελικοκίνητο collier, το John Bowes, κατασκευάστηκε το 1852 και μία από τις καινοτομίες του ήταν ότι διέθετε δεξαμενές θαλάσσιου έρματος, το οποίο του έδινε την δυνατότητα γρήγορου ερματισμού χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία φόρτωσης και ξεφόρτωσης του έρματος άμμου. (2)

Το κόστος κατασκευής του ήταν 1000 στερλίνες, δέκα φορές μεγαλύτερο από ένα αντίστοιχο ιστιοφόρο, αλλά λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών το Bowes μπορούσε να μεταφέρει σε ένα ταξίδι πέντε ημερών από και προς το Λονδίνο, όσο άνθρακα μπορούσε να μεταφέρει ένα ιστιοφόρο σε δύο μήνες. (3)

john bowes collier

πηγή: gracesguide

Σε πολλές περιπτώσεις τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια ήταν χτισμένα στις όχθες του Τάμεση, σε σημεία μη προσβάσιμα από συμβατικά πλοία λόγω των χαμηλών γεφυρών που διασχίζουν τον ποταμό. Έτσι ο άνθρακας έπρεπε να ξεφορτωθεί και να ξαναφορτωθεί σε φορτηγίδες, με ότι αυτό συνεπάγεται στο επιπλέον κόστος  για την μεταφορά και στην υποβάθμιση σε ποιότητα του άνθρακα. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στην γέννηση του flat iron collier. (4)

πηγή: wikimedia

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των πλοίων είναι το κυρίως κατάστρωμα το οποίο είναι συνεχόμενο από την πρύμνη ως την πλώρη, οι καμπίνες του πληρώματος βρίσκονται κάτω από αυτό ενώ η γέφυρα είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται ώστε να μπορεί να περάσει κάτω από τις γέφυρες του Τάμεση.

thomas hardie collier

πηγή: mitchamhistorynotes

Το φουγάρο ήταν πτυσόμμενο ενώ οι ιστοί τηλεσκοπικοί ώστε να χαμηλώνουν στο κύτος. Τα αμπάρια είχαν κεκλιμένα τοιχώματα ώστε ο άνθρακας να κυλάει προς το κέντρο τους και διευκολύνει στην ξεφόρτωση με αρπάγη. (5)

πηγή: shipspotting

Ένα flat iron colier ξέφορτο, είναι εμφανής η πολύ χαμηλή σιλουέτα του.

thomas hardie

To συμβόλαιο με τις τεχνικές προδιαγραφές του THOMAS HARDIE

πηγή: Grangemouth Dockyard Collection at Falkirk Archives

Η ιστορία του πλοίου

Το Thomas Hardie παραγγέλθηκε από το  North Thames Gas Board στα ναυπηγεία του Grangemouth και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 1950.

Thomas Hardie

Πηγή: Grangemouth Dockyard Collection at Falkirk Archives

Το  1968 πουλήθηκε στην Stephenson Clarke Sg Ltd και μετονομάστηκε σε Birling.

Το 1975 αγοράστηκε από την Puma Sg Co Ltd, μετονομάστηκε σε EPIC και νηολογήθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού της Κύπρου.

Το 1976 πουλήθηκε στην  Christincoast Cia Naviera SA, μετονομάστηκε σε ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και νηολογήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. (6)

Το πλοίο  με το δεκαπενταμελές πλήρωμα του, απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου, φορτωμένο με 2600 τόνους τσιμέντου, νωρίς το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 1983, για το λιμάνι του Πειραιά και τελικό προορισμό την Αλγερία. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές αλλά κατά την διάρκεια του απογεύματος ο καιρός έγινε βροχερός με θυελλώδεις Βόρειους άνεμους. Το απόγευμα παρατηρήθηκε μία κλίση προς τα δεξιά επτά μοιρών, η οποία με το πέρας του χρόνου μεγάλωνε. Υπο αυτές τις συνθήκες, και ενώ το πλοίο βρισκόταν 12 νμ Βόρεια της νησίδας Ποντικονήσι, το πλοίο άλλαξε πορεία σε αναζήτηση ασφαλούς αγκυροβόλιου, το οποίο μετά από υπόδειξη  του αλιευτικού Γιαννάκης ήταν ο Πάνορμος Σκοπέλου. ¨Όταν τελικά έφτασε στο Πάνορμο, γύρω στις 16.00της 2ης Οκτωβρίου 1983, τα κύματα είχαν σπάσει ένα από τα φινιστρίνια της γέφυρας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γέφυρα με νερά, η δεξιά κλίση είχε αυξηθεί στις 17 μοίρες, ενώ διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στο Νο 1 κύτος. Τέθηκε σε λειτουργία η αντλία και μια φορητή αντλία για την απάντληση των υδάτων αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς  η στάθμη των υδάτων στο κύτος παρέμενε σταθερά. Γύρω στις  20.00 της ίδιας ημέρας η κλίση αυξήθηκε σε τέτοιο  βαθμό που η δεξιά κουπαστή βρέθηκε μέσα στο νερό. Ο πλοίαρχος ενημέρωσε τους πλοιοκτήτες και το ΘΕ/ΥΕΝ έδωσε εντολή στο πλήρωμα να εγκαταλείψει το σκάφος ώρα 22.00 ενώ ο ίδιος, ο Υποπλοίαρχος και ο Ναύκληρος παρέμειναν στο σκάφος διερευνώντας με το αλιευτικό ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ τα βάθη γύρω από το αγκυροβόλιο, προκειμένου να προσαράξουν το σκάφος. Όμως διαπιστώθηκαν απότομες μεταβολές των βαθών που ίσως θα ήταν επικίνδυνες για την κοπή του σκάφους στα δύο. Οι προσπάθειες απάντλησης των υδάτων συνεχίζονταν μέχρι ώρα 04.30 της επόμενης 3/10/83, που πλέον διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες διάσωση ς του πλοίου ήσαν μάταιες και για το λόγο αυτόν ο πλοίαρχος με τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος το εγκατέλειψαν και αυτοί επιβιβάσθηκαν στο αλιευτικό ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ. Τελικά το ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ βυθίστηκε καθήμενο στο βυθό στις 05.30 της 3ης Οκτωβρίου 1983 σε βάθος 43 μέτρων. (7)

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Collier_(ship)
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Collier_(ship)
(3) https://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?188671
(4) Coasters: An Illustrated History by Roy Fenton, page 74
(5) http://www.shippingwondersoftheworld.com/part42.html
(6) https://www.miramarshipindex.nz/ship?idno=5359327
(7) Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες του Χρήστος Ε. Ντούνης, Finatec Α. Ε, 2000

Christoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreckChristoforos wreck
Author: Nikolaos Sidiropoulos

Βιογραφικό Ο Νικόλας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1977. To 2002 ξεκινάει την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις και παίρνει το 1ο αστέρι από τον καταδυτικό οργανισμό CMAS. Θα ακολουθήσουν το 2ο αστέρι καθώς και η ενασχόληση με τις τεχνικές καταδύσεις που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του TECREC 50. Το 2013 με τέσσερις συνδύτες του ιδρύουν την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων οπότε και ξεκινάει την ενασχόληση του με την αρχειακή - ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση και την ανάδειξη της ιστορίας των προς μελέτης πλοίων. Με τις πληροφορίες που αποκτάει από την έρευνα, συγγράφει άρθρα καθώς και αναφορές πεδίου, σχετικά με την υπηρεσία του πλοίου, τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες βύθισης του και τον αντίκτυπο που έχει στην εκάστοτε περίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των μελετημένων ναυαγίων σε συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων σε ποικιλία ακροατηρίων, από καθαρά ακαδημαϊκά συνέδρια μέχρι ναυτικά μουσεία με κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας. Παράλληλα από το 2013 είναι υποβρύχιος και επίγειος εικονολήπτης της ομάδας, για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σχέση με τα πλοία που μελετάει η ομάδα, με στόχο την διάδοση του έργου της μέσω των οπτικοακουστικων μέσων. Τα Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ναυαγίων μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης.