Δ/Π ΝΕΝΗ ΙΙ

Norder Till
Πηγή: https://nok-schiffsbilder.de

Το φορτηγό Mangan παραγγέλθηκε από την εταιρία Ernst Komrowski Reederei GmbH στα ναυπηγεία J. Frerichs & Co του Einswarden και ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1924.

Mangan Lloyds

Πηγή: Μητρώο πλοίων Lloyd’s

 

Το μήκος του ήταν 50.2 μέτρα και το πλάτος του 8 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του 475 ΚΟΧ.

Deutz

Πηγή: https://www.delcampe.net

 

Κινούνταν από μία εξακύλινδρη μηχανή diesel της Humboldt-Deutz, η οποία παρήγαγε 70 NHP και κινούσε μία μονή έλικα.

Το 1939 επωλήθη στην Norddeutscher Lloyd και ονομάστηκε Norder Till. Το 1964 αγοράστηκε από τον Θεόδωρο Βαβατσούλια και ονομάστηκε Νένη ΙΙ.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1967 το Νένη ΙΙ φορτώθηκε με 600 τόνους ασβέστη στο λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο, με προορισμό την Βεγγάζη της Λιβύης. Το πλοίο με πλοίαρχο τον Σπύρο Περούλη και υποπλοίαρχο τον Ιωάννη Καβαλάρη αναχώρησε από το λιμάνι της Τρίπολης στις 15.10, με πνέοντες ΒΑ ανέμους 3 μποφόρ και χονδρό κυματισμό. Στις 30 Ιανουαρίου 1967 και ώρα 14.30 το πλοίο παρήλλαξε τον φάρο ακρωτήρι της Κύπρου και στις 18.00 τον φάρο Πάφος, ενώ ο άνεμος έπνεε βόρειος με ένταση 4 μποφόρ και η θάλασσα ενεφάνιζε ελαφρό κυματισμό. Στις 31 Ιανουαρίου, η ένταση του ανέμου αυξήθηκε στα 5 μποφόρ και τα κύματα άρχισαν να καλύπτουν το κατάστρωμα. Περίπου στις 6.00 το μεσημέρι υπήρχε μια ελαφριά κλίση στα δεξιά, για την οποία ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος πίστευαν ότι οφειλόταν στον άνεμο και στην ανοικτή θάλασσα. Στις 07.00 η κλίση είχε αυξηθεί, φτάνοντας τις 17 μοίρες. Ο καπετάνιος ήρθε σε επαφή με το σταθμό της Ρόδου για να ενημερώσει ότι, λόγω της κλίσης, το πλοίο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση βύθισης. Στις 07.40 ο κυβερνήτης έστειλε SOS και έδωσε εντολή στο πλήρωμα να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει το πλοίο, ενώ σχεδόν σταμάτησε τις μηχανές του, έδωσε εντολή στον πρώτο μηχανικό να κόψει την παροχή καυσίμου και να σταματήσει τον κινητήρα.

Makedonia 31/1/1967 (1)

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία 31/1/1967

 

Στις 07.50 λόγω της μεγάλης κλίσης το πλήρωμα ήταν αδύνατον να παραμείνει στο πλοίο και έτσι χρησιμοποίησε τις σωσίβιες λέμβους για να το εγκαταλείψει. Οι λέμβοι έπλεαν σε μια ασφαλή απόσταση περίπου 40 έως 50 μέτρων από το πλοίο. Μετά από δύο ώρες εμφανίστηκε ένα γαλλικό αεροπλάνο και 20 λεπτά αργότερα ένα φορτηγό πλοίο.

Το πλοίο ήταν ένα αμερικανικό φορτηγό που προσέγγισε τη λέμβο και κάλεσε το πλήρωμα να επιβιβαστεί. Ο καπετάνιος του Νένη II παρακάλεσε τον αρχηγό του φορτηγού πλοίου να παραμείνει στην περιοχή και να προσπαθήσει να σώσει το βυθιζόμενο πλοίο. Αφού εξέτασε την κατάσταση ο κυβερνήτης του αμερικάνικου πλοίου αποφάσισε ότι η διάσωση του πλοίου ήταν αδύνατη λόγω του γεγονότος ότι η κλίση είχε φτάσει τις 35 μοίρες. Μετά από τρεις στροφές γύρω από το βυθιζόμενο πλοίο, το φορτηγό πλοίο εγκατέλειψε το Νενη ΙΙ, το οποίο βυθίστηκε στις 12.35.

Makedonia 31/1/1967 (2)

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία 31/1/1967

_

Makedonia 1/2/1967

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία 1/2/1967

 

Αφού εξετάστηκαν το ημερολόγιο του πλοίου και οι καταθέσεις προς τις αρχές, διαπιστώθηκε ότι το πλοίο που έσωσε το πλήρωμα ήταν είτε το “John Like”

John Like

Κατάθεση του καπετάνιου του Νένη ΙΙ στις δικαστικές αρχές

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

 

είτε το “John Lakes”.

John Lakes

Ημερολόγιο του Νένη ΙΙ

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

 

Μία έρευνα στα μητρώα δεν αποκάλυψε κανένα πλοίο με κάποιο από τα δύο ονόματα, αλλά το αμερικανικό φορτηγό “John Lykes”.

John Lykes

John Lykes

Πηγή: Αρχείο U.S.T.

_

Πηγές

  • https://nok-schiffsbilder.de
  • Μητρώο πλοίων Lloyd’s
  • https://www.delcampe.net
  • Εφημερίδα Μακεδονία
  • Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας
  • Αρχείο U.S.T.
Neni II ship logNeni II ship log
Author: Nikolaos Sidiropoulos

Βιογραφικό Ο Νικόλας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1977. To 2002 ξεκινάει την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις και παίρνει το 1ο αστέρι από τον καταδυτικό οργανισμό CMAS. Θα ακολουθήσουν το 2ο αστέρι καθώς και η ενασχόληση με τις τεχνικές καταδύσεις που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του TECREC 50. Το 2013 με τέσσερις συνδύτες του ιδρύουν την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων οπότε και ξεκινάει την ενασχόληση του με την αρχειακή - ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση και την ανάδειξη της ιστορίας των προς μελέτης πλοίων. Με τις πληροφορίες που αποκτάει από την έρευνα, συγγράφει άρθρα καθώς και αναφορές πεδίου, σχετικά με την υπηρεσία του πλοίου, τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες βύθισης του και τον αντίκτυπο που έχει στην εκάστοτε περίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των μελετημένων ναυαγίων σε συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων σε ποικιλία ακροατηρίων, από καθαρά ακαδημαϊκά συνέδρια μέχρι ναυτικά μουσεία με κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας. Παράλληλα από το 2013 είναι υποβρύχιος και επίγειος εικονολήπτης της ομάδας, για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σχέση με τα πλοία που μελετάει η ομάδα, με στόχο την διάδοση του έργου της μέσω των οπτικοακουστικων μέσων. Τα Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ναυαγίων μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης.