Υ/Φ ΤΡΙΧΩΝΙΣ

Η Υ/Φ Τριχωνίς, πρώην M/S Motol (1925-1978) ήταν δεξαμενόπλοιο. Ήρθε στις ελληνικές θάλασσες το 1953 και υπηρέτησε σαν υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού (από το 1955 έως το 1976) ενώ κατόπιν χρησιμοποιήθηκε ως πλωτός στόχος μέχρι την βύθισή του.

Η ιστορία του πλοίου

Το μότορσιπ τάνκερ μετά βοηθητικής ιστιοφορίας Motol, ναυπηγήθηκε στα Ιταλικά ναυπηγεία Odero της Γένοβα τον Μάιο του 1925 για λογαριασμό της Societe Tunisienne pour les Transports de Carburants της Τύνιδας.

Lloyd's ship registry

(πηγή: Lloyd’s ship registry)

Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε στις 16 Μαϊου του 1925 με αποστολή την μεταφορά ορυκτελαίων στην Γαλλική αποικία της Τυνισίας.

Κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1942, την εποχή των πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή νότιας Ιταλίας – βόρειας Αφρικής, το Motol κατέπλευσε με άλλα τρία πλοία από την Μασσαλία, ως μέρος στόλου υποστήριξης, στο λιμάνι της Sousse ατην Τυνησία.

φωτογραφία από το βιβλίο του Pierre Griffe "Le Long Calvaire de l'Optimiste"

To Motol μαζί με το Eugene Resal στο λιμάνι της Sousse

φωτογραφία από το βιβλίο του Pierre Griffe “Le Long Calvaire de l’Optimiste”

Το Optimiste σε πρώτο πλάνο και αριστερά το Motol

(φωτογραφίες από το βιβλίο του Pierre Griffe “Le Long Calvaire de l’Optimiste”)

Ενώ ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει στις αρχές Νοεμβρίου, η τοπική διοίκηση εξέδωσε την εντολή ώστε το Motol με ακόμη δύο πλοία να φράξουν την είσοδο του λιμανιού για ναυτική προστασία, κάτι που ακυρώθηκε την επόμενη εν αναμονή απόβασης του αμερικανικού στρατού αν και τελικά δεν συνέβη.

Αντ’ αυτών για τους επόμενους πέντε μήνες κυριάρχησαν οι γερμανικές δυνάμεις και με την αποχώρησή τους, στις 11 Απριλίου 1943, τα πλοία που είχαν απομείνει, μεταξύ των οποίων και το Motol, βυθίστηκαν.

https://www.loc.gov/item/2017877209

Αεροφωτογραφία κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού του λιμανιού της Sousse από Αμερικάνικο αεροπλάνο (φωτογραφία: Library of Congress)

Στις 15 Απριλίου του 1943 όταν η 8η Αγγλική στρατιά εισέρχεται στην πόλη, αντικρίζει εικόνες γενικευμένης καταστροφής. Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα video (το Μotol είναι ορατό στο 1:05-1:07 και 1:36-1:41):


http://www.italie1935-45.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=764&start=10

Το Motol βυθισμένο στα αριστερά (φωτογραφία: Italie 1935-45)

https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205188617

To Motol στο βάθος με χαρακτηριστικά τα δύο κατάρτια (φωτογραφία: Imperial War Museum)

φωτογραφία από το βιβλίο του Pierre Griffe “Le Long Calvaire de l’Optimiste”

Σχεδιάγραμμα του λιμανιού με τις χαρακτηριστικές θέσεις των πλοίων (φωτογραφία από το βιβλίο του Pierre Griffe “Le Long Calvaire de l’Optimiste”)

Με την απελευθέρωση της Sousse το Μotol ανελκύεται, εκσυγχρονίζεται και επανέρχεται στην υπηρεσία της εταιρίας που ανήκει πραγματοποιώντας δρομολόγια μεταφοράς καυσίμων κατά μήκος των ακτών της Τυνησίας. Είκοσι εννέα πλοία που συμμετείχαν στην ίδια αποστολή μαζί του παρέμειναν στον βυθό μετά το τέλος του πολέμου.

Το 1953 το σκάφος αγοράζεται από την ναυτιλιακή εταιρεία Vernicos.

φωτογραφία: αρχείο Βερνίκου

Στο κέντρο πίσω από το σωσίβιο είναι πιθανότατα ο Αλέξανδρος Βερνίκος (φωτογραφία: αρχείο Βερνίκου)

Στην συνέχεια, το 1955 το Motol αγοράζεται από το Ελληνικό Δημόσιο και παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Τότε ξεκινάει την υπηρεσία του με την ονομασία “Τριχωνίς”, τροφοδοτόντας με νερό τα νησιά ως η μοναδική τότε εν ενεργεία υδροφόρα του ΠΝ.

φωτογραφία: αρχείο Παντελή Μαθιού

Ο κυβερνήτης Π. Μαθιός, το 1970 ως σημαιοφόρος, στην γέφυρα του πλοίου (φωτογραφία: αρχείο Παντελή Μαθιού)

Το Τριχωνίς παροπλίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1976 και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε βολές της Πολεμικής Αεροπορίας για να βυθιστεί τελικά το 1978.


Η ιστορία του ναυαγίου βασίστηκε σε στοιχεία από τα βιβλία “Le Long Calvaire de l’Optimiste : Vapeur de Sauvetage, Récit historique du port de Sousse dans la tourmente 1942-1943” (του Pierre Griffe), “Τα πλοία του Ναυτικού 1826-2017” (του Ηλία Νταλούμη), σε δεδομένα από το Miramar Ship Index και ολοκληρώθηκε με τις χρήσιμες πληροφορίες και υποδείξεις του Άρη Μπιλάλη.

Το ναυάγιο σήμερα

Μετά από αναζήτηση της θέσης του, το ναυάγιο του πλοίου εντοπίστηκε με βυθόμετρο σε βάθος 40 m περίπου.


trichonis wreck motol
Author: Nikolaos Sidiropoulos

Βιογραφικό Ο Νικόλας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1977. To 2002 ξεκινάει την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις και παίρνει το 1ο αστέρι από τον καταδυτικό οργανισμό CMAS. Θα ακολουθήσουν το 2ο αστέρι καθώς και η ενασχόληση με τις τεχνικές καταδύσεις που θα τον οδηγήσουν στην απόκτηση του TECREC 50. Το 2013 με τέσσερις συνδύτες του ιδρύουν την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων οπότε και ξεκινάει την ενασχόληση του με την αρχειακή - ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση και την ανάδειξη της ιστορίας των προς μελέτης πλοίων. Με τις πληροφορίες που αποκτάει από την έρευνα, συγγράφει άρθρα καθώς και αναφορές πεδίου, σχετικά με την υπηρεσία του πλοίου, τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες βύθισης του και τον αντίκτυπο που έχει στην εκάστοτε περίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιστορία των μελετημένων ναυαγίων σε συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων σε ποικιλία ακροατηρίων, από καθαρά ακαδημαϊκά συνέδρια μέχρι ναυτικά μουσεία με κοινό χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας. Παράλληλα από το 2013 είναι υποβρύχιος και επίγειος εικονολήπτης της ομάδας, για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σχέση με τα πλοία που μελετάει η ομάδα, με στόχο την διάδοση του έργου της μέσω των οπτικοακουστικων μέσων. Τα Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ναυαγίων μέσω της μεθόδου της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης.